Verzuimteam, dé gratis arbodienst

Quarantaine ziek of niet

Wanneere een medewerker ziek is, heeft hij recht op doorbetaling van het loon.  Nu is de medewerker niet arbeidsongeschikt, maar moet hij in quarantaine vanwege een positief geteste huisgenoot. Hoe zit het dan met de loonbetaling.

Thuiswerken wanneer dat kan, is het advies van de overheid. Wanneer een medewerker symptomen heeft zoals koorts of verkoudheid, dan mag een medewerker niet naar het werk komen en moet hij in quarantaine.  Dat geldt ook voor huisgenoten. Het is dus mogelijk dat een medewerker helemaal geen klachten heeft, maar niet kan komen werken omdat een huisgenoot klachten heeft.

Werkgever moet betalen of toch niet

De rechter heeft beslist dat een verplichte thuisquarantaine opgelegd door de overheid, voor rekening en risico is van de werkgever.

Het advies is de medewerker werkzaamheden te laten verrichten die hij thuis kan uitvoeren, voor zover dat mogelijk is.  Werkt de medewerker daar niet aan mee, dan is dit werkweigering en heeft hij geen recht op loondoorbetaling,

In quarantaine maar niet arbeidsongeschikt; het loon moet worden doorbetaald.
Weigert de medewerker te werken, dan heeft hij geen recht op loon.

Serveerster moet bezorgen

Een serveerster weigerde maaltijden te bezorgen, omdat dit niet tot haar functie behoort. Daarnaast gaf zij aan dat zij thuis moest zijn voor haar zoon, omdat de scholen dicht zjin en haar begeleiding nodig heeft bij zijn schoolwerk.  De werkgever biedt aan haar zoon mee te nemen naar het werk, maar dat is voor haar geen oplossing. De werkgever ziet dit als werkweigering en stopt de salarisbetaling.

De rechter stelde de werkgever in het gelijk. Deze vond de opgedragen werkzaamheden redelijk, gezien de bijzondere situatie tijdens de lockdown.

Kosteloos aansluiten en ziekmelden binnen 5 minuten.